veelgestelde vragen hypnobirthing

Veelgestelde vragen HypnoBirthing


Wanneer kan ik het beste beginnen met de cursus?  

Created with Sketch.

De cursus kan je beginnen tussen de 20-30 weken. Hoe eerder je begint, hoe meer je kunt oefenen. De cursus is gebaseerd op het conditioneren van je gedachten en het aanleren van diepe ontspanning. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de prenatale binding met je baby. Zodra jij ontspant en vertrouwen hebt, zal je kindje optimaal ontwikkelen. 
Ben al een eindje op weg met je zwangerschap, van harte welkom! Het is nooit te laat om te beginnen met ontspannen en het opdoen van belangrijke, toepasbare kennis voor een goede start van het leven van jouw kindje. 

Is de cursus alleen voor stellen? 

Created with Sketch.

Ja en nee. Het is fijn als jouw partner deel neemt aan de cursus zodat jullie samen kunnen oefenen en samen voorbereiden op de komst van jullie kleintje. Als het niet je partner kan zijn, dan is een vriendin, moeder, doula van harte welkom! 
Je mag ook zeker alleen komen, wat ook maar bij jou past in jouw situatie. 

Ik heb al een boek hierover gelezen, wat voegt de cursus toe?

Created with Sketch.

Iets weten en iets beleven is een totaal ander ding. Bij het lezen heb je de inhoud waarschijnlijk nog niet geïmplementeerd. Door de cursus te volgen ga je dieper op de materie en de oefeningen in. Je gaat diepe ontspanning beleven en die beleving neem je weer mee naar huis. 

Mijn gynaecoloog en/of verloskundige is niet bekend met HypnoBirthing, heeft de cursus dan zin? 

Created with Sketch.

Natuurlijk! Jij kan met ze samenwerken door te vertellen wat jouw wensen zijn en jouw nieuwe visie op geboorte. Veel zorgverleners hebben al een zachte geboorte meegemaakt en zijn vaak onder de indruk. Een samenwerking en vertrouwen in elkaar is hierbij belangrijk. Bespreek dit met ze. 

Ik vind het wat prijzig, en nu? 

Created with Sketch.

Dat is begrijpelijk, maar de kosten vallen reuze mee! Je krijgt 12,5 uur aan les!!!!! Dat is bijzonder veel! Ook is het inclusief materiaal en BTW.
Veel verzekeraars vergoeden een gedeelte (of volledig) zwangerschapscursussen. 
Je mag altijd gespreid betalen en mocht het bedrag niet toereikend zijn voor jouw portemonnee, informeer naar de mogelijkheden. Wij komen er samen uit. 

Wat maakt HypnoBirthing anders dan andere zwangerschapscursussen? 

Created with Sketch.

In tegenstelling tot andere bevalling methoden die je leren hoe om te gaan met pijn, en dat pijn een onderdeel is van de geboorte, is HypnoBirthing gebaseerd op de vooronderstelling dat de bevalling van nature niet gepaard gaat met ernstige ongemakken of pijnen. 
Bij HypnoBirthing leer je over de werking van hormonen en welke helpende geboorte-hormonen je bewust aan kunt maken. Pijn is een beleving vanuit hormonen en mindset. Als jij angst of spanning ervaart dan maakt jouw lichaam adrenaline aan wat de geboorte tegenwerkt. Door ontspanning, massage, liefde, angst loslaten en zelfvertrouwen maak je ruimte voor de 'feel-good hormonen': endorfine. Je leert dit hormoon bewust in te zetten voor-, tijdens en na de geboorte. Je partner kan jou hier uitstekend bij ondersteunen. Endorfine is een pijnstillend hormoon waardoor de geboortespieren volledig haar werk kunnen doen. 
In plaats van vermoeiende, oppervlakkige ademhaling (persen, puffen, kin op de borst) en de oppervlakkige informatie vanuit veel zwangerschapsvoorbereidingen, ga je bij HypnoBirthing veel verder kijken in de materie. Je leert over de fysiologie van jouw lichaam en dat van de baby, hormoonwerking, ontspanning- en ademhalingstechnieken. Kennis geeft zelfvertrouwen en zelfvertrouwen is grotendeels loslaten en ontspannen. 
Je leert in harmonie samen te werken met je baby, regie te houden over JOUW geboorte en samen te werken met jouw lichaam. 

Waarom zoveel cursusmomenten en niet 1-daagse? 

Created with Sketch.

HypnoBirthing leer je niet in één dag. De methode is ontwikkeld door hypnotherapeut Mary Mongan en wordt bewust gespreid over meerdere momenten. 
Doordat je gedurende een langere periode intensief bezig bent met de inhoud en de oefeningen, zal jouw lichaam en geest dit beter eigen maken, je gaat anders denken over zwangerschap en geboorte, je voelt je anders (vol vertrouwen) en je kunt meer bewuste keuzes maken voor het verloop van de zwangerschap en geboorte.

Wij hebben bewust gekozen  om de originele HypnoBirthingcursus te geven en niet een afgeleide, 1-daagse cursus, waarin je, volgens ons, gewoonweg minder goed voorbereid kan worden.

Wat is hypnose en ben ik dan helemaal 'weg'? 

Created with Sketch.

Hypnose is niets anders dan een diepe ontspanning waarbij jouw hersenen zich openstellen voor input vanuit de begeleider. Het is een diep niveau van ontspanning. Je hersenen werken in gradaties van ontvankelijkheid en door middel van hypnose raak je in een fijne ontspanning. Net zoals je thuis een goed boek zou lezen en niet hoort dat iemand je al drie keer roept. 
Bij hypnose ben je nooit 'weg' of bewusteloos. Je bent je volledig bewust van de omgeving en wat er tegen je gezegd wordt. Je kunt ieder moment er uit stappen door je ogen te openen. 

Is het waar dat ik een pijnloze bevalling zal ervaren? 

Created with Sketch.

Hypnobirthing belooft geen pijnloze bevalling. Pijn is een beleving dat door ieder mens anders wordt ervaren. De ervaringen die hypnobirthing-moeders teruggeven is dat zij een comfortabele geboorte hebben gehad waarbij zij de sensaties gemakkelijk aankonden. Zij konden met de 'pijn' samenwerken door middel van diepe ontspanning en ademhaling. 
Wanneer je pijn 'denkt' zul je pijn ervaren. Wanneer je de endorfines laat stromen, zul je niet verkrampt raken, kan jouw lichaam volledig haar werk doen en kan een pijnloze geboorte een gevolg zijn. Je werkt samen met de oerkrachten, waardoor de beleving van geboorte en pijn totaal anders wordt.